Jdi na obsah Jdi na menu
 

Konec pánevní

article preview

Poloha koncem pánevním (KP)

Uložení dítěte v děloze na konci těhotenství je určeno dle jeho vztahu k podélné ose dělohy. Popisujeme tedy polohu příčnou, šikmou a nejčastěji se vyskytující polohu podélnou, u které rozlišujeme, zda miminko míří dolů hlavou nebo zadečkem, tj. koncem pánevním.

Četnost výskytu polohy podélné KP v závěru těhotenství je kolem 5%. Faktorů, které ovlivňují uložení dítěte (a to nejen KP) je několik a já je nyní rozdělím do čtyř skupin.

 

1. děloha (atypický tvar dělohy, přítomnost myomů na děloze)

2. placenta a plodové obaly (nízko uložená placenta, abnormální množství plodové vody)

3. dítě (jeho velikost, délka pupečníku)

4. matka (stav břišní stěny, napětí vazů, držení těla)

 

Pokud se vás a vašeho dítěte týká jeho uložení v poloze koncem pánevním, nezoufejte. Možnosti, jak pomoci vašemu miminku, aby se otočilo hlavičkou dolů, existují.

yes Začněme od nejjednodušších opatření, která podporují správné uložení miminka.

  • Pohybové stereotypy.

    Vyvarujte se nevhodnému polosedu s kulatými zády (tzv. „gaučing“) wink, raději zaujměte polohu vleže na boku s polštářem pod břichem a mezi koleny.

  • Pohyb.

    Věnujte dostatek času vhodné pohybové aktivitě, jako je chůze, plavání a cvičení podporující správné držení těla.

  • Cvičení.

    Několikrát za den zaujměte pozici na čtyřech, provádějte kočičí hřbety a každý den se na cca 15 min. uložte do pozice na zádech s polštáři vypodloženou pánví.

  • Hrudník.

    Podpořte uvolnění hrudníku dechem do spodních žeber. Pomoci si můžete omotáním pruhu látky (šálou, podvazovacím šátkem..) kolem spodních žeber a posílejte dech do místa kontaktu žeber s látkou.

  • Břišní stěna.

    Pečujte o jizvu v případě její přítomnosti a používejte podvazovací šátek.

yes Pokud výše uvedené nezabírá, jsou ještě další možnosti.

  • Ošetření rebozem.

    Tato velmi jemná technika spočívá ve vytváření prostoru pro dítě uvolněním břišní stěny a vazů. Optimální napětí měkkých tkání vytváří dobré podmínky pro spontánní otočení miminka.

  • Zevní obrat.

    Jedná se o přetočení miminka přes stěnu břišní. Tento výkon provádí lékař po předchozím vyšetření a splnění určitých podmínek. Jeho úspěšnost je 50% a je ovlivněna mj. množstvím plodové vody nebo velikostí dítěte.

Pokud žádná z variant nepomohla a vaše dítě si stále trvá na svém a nechce se otočit, nejspíš moc dobře ví, proč takto zůstává a právě poloha koncem pánevním je pro něho ta nejlepší. A my jeho volbu musíme s vděkem respektovat. To ovšem automaticky neznamená, že se takové miminko musí narodit císařským řezem. Za určitých okolností je možný i vaginální porod KP, pro který jsou stanovena jasná kritéria, aby se minimalizovala rizika.

heart To důležité je mít informace, znát možnosti a podle toho si zvolit to, co je pro vás a vaše dítě nejlepší... Pro každou ženu to může být něco zcela jiného.

 

 
 


Přihlášení

Kategorie

Facebook


Statistiky

Online: 2
Celkem: 108266
Měsíc: 3628
Den: 129